Kako izvodite eksponente s negativnim brojevima?
Kako izvodite eksponente s negativnim brojevima?

Video: Kako izvodite eksponente s negativnim brojevima?

Video: Kako izvodite eksponente s negativnim brojevima?
Video: Potencije broja 10 - s negativnim eksponentom 2024, Maj
Anonim

Ako a negativan broj je podignut na neparan stepen, rezultat će biti negativan . The negativan broj mora biti ograđeno zagradama da bi se eksponent primijeniti na negativan termin. Eksponenti pišu se kao superskript broj (npr. 34) ili ispred njega nalazi se znak (^) simbol (npr. 3^4).

Štaviše, kako pojednostaviti razlomke s negativnim eksponentima?

The razlomci sa negativnim eksponentima u nazivniku se može pojednostaviti pomicanjem članova negativni eksponenti bilo kojim redom od nazivnika do brojnika i postaju pozitivni eksponenti . To je, i, što znači da a negativan eksponent jednaka je recipročnoj vrijednosti suprotnog pozitivnog eksponent.

Štaviše, šta se dešava kada je eksponent negativan? A negativan eksponent samo znači da je baza na pogrešnoj strani razlomačke linije, tako da trebate okrenuti bazu na drugu stranu. Na primjer, "x2" (izgovara se kao "ecks to the minustwo") samo znači "x2, ali ispod, kao u 1 x 2frac{1}{x^2} x21 ".

Takođe treba znati koje je pravilo za kvadriranje negativnih brojeva?

Zapravo, bilo koji broj može biti na kvadrat , čak brojevi kao pi i 0. To je zato što to kvadrat broj samo znači da se pomnoži sam sa sobom. Na primjer, (-2) na kvadrat je (-2)(-2) = 4. Imajte na umu da je ovo pozitivno jer kada množite dva negativni brojevi dobijate pozitivan rezultat.

Šta je pravilo nultog eksponenta?

Kada imate broj ili promenljivu podignutu na stepen, broj (ili varijabla) se naziva baza, dok se superskriptni broj naziva eksponent , ili moć. The pravilo nulte eksponente u osnovi kaže da bilo koja baza sa an eksponent of nula je jednako jedan. Na primjer: x^0 =1.

Preporučuje se: