Kako je Mendeljejev znao gdje ostaviti praznine za neotkrivene elemente?
Kako je Mendeljejev znao gdje ostaviti praznine za neotkrivene elemente?

Video: Kako je Mendeljejev znao gdje ostaviti praznine za neotkrivene elemente?

Video: Kako je Mendeljejev znao gdje ostaviti praznine za neotkrivene elemente?
Video: Најбољи Маратов плов. Испит. Црни појас у пилаву. Липован Одеса данас 2024, Maj
Anonim

Mendeljejev je ostavio praznine u svom stolu na mesto elementi nije poznato u to vrijeme. Gledajući hemijska svojstva i fizička svojstva elementi pored a jaz , mogao je predvidjeti i svojstva ovih neotkriveni elementi . The element germanijum je otkriven kasnije.

Što se toga tiče, zašto je Mendeljejev ostavio praznine za neotkrivene elemente?

Ali umjesto da na ovo gledam kao na problem, Mendeljejev mislio da to jednostavno znači da elementi koji je pripadao praznine još nije otkriveno. Takođe je bio u stanju da odredi atomsku masu nestalih elementi , i tako predvidjeti njihova svojstva. A kada su otkriveni, Mendeljejev pokazalo se u pravu.

Slično tome, zašto je bilo praznih mjesta u periodnom sistemu? Odgovor i objašnjenje: Mendeljejev je otišao prostori u njegovom periodni sistem jer je predvideo Bili su elementi koji još nisu otkriveni koji bi se uklopili u ove prostori.

Kasnije se može zapitati kako je Mendeljejev znao da ostavi praznine?

Mendeljejev otišao još dalje. Ispravio je poznate atomske mase nekih elemenata i koristio je obrasce u svojoj tabeli da predvidi svojstva elemenata za koje je mislio da moraju postojati, ali tek treba da budu otkriveni. Ostavio je prazno prostori u njegovom grafikonu kao čuvari mjesta za predstavljanje tih nepoznatih elemenata.

Šta je učinilo Mendeljejeva sigurnim da treba da ostavi praznine u svojoj tabeli?

Mendeljejev je ostavio praznine u svom periodično sto jer on znao da ovi elementi postoje, ali još nisu otkriveni. On vjerovao u to the elementi bi biti konačno pronađen i bi savršeno se uklapaju praznine.

Preporučuje se: