Koji je nepovratan proces?
Koji je nepovratan proces?

Video: Koji je nepovratan proces?

Video: Koji je nepovratan proces?
Video: Otac i sin pretili da će se ubiti, jer je procenitelj prodao njihov stan za 6.000 evra – JUTRO 2024, Maj
Anonim

An nepovratan proces je proces koji ne može vratiti i sistem i okolinu u prvobitne uslove. Odnosno, sistem i okolina se ne bi vratili u prvobitno stanje da se proces was reversed.

Takođe, šta je primer nepovratnog procesa?

An primjer od an nepovratan proces je aspontana hemijska reakcija, ili elektrohemijska reakcija. Nepovratni procesi karakteriziraju strujanje fluida uz trenje. ΔSukupno > 0 znači da je jednostruko proces moguće je za koje ukupna entropija opada.

Štaviše, zašto su svi stvarni procesi nepovratni? An nepovratan proces povećava entropiju univerzuma. Budući da je entropija funkcija stanja, promjena entropije sistema je ista, bilo da je proces je reverzibilan ili nepovratan . Na primjer, Joule ekspanzija je nepovratan jer u početku sistem nije uniforman.

Također je postavljeno pitanje šta je reverzibilni i nepovratni proces?

The reverzibilni proces je idealan proces koji se nikada ne dešava, dok je nepovratan proces je prirodno proces koji se obično nalazi u prirodi. Ovo je an nepovratan proces . Dok voda isparava, takođe se može kondenzovati u obliku kiše. Ovo je reverzibilni proces.

Da li je nepovratni proces spontan?

Spontani procesi su ireverzibilni jer se mogu preokrenuti samo ako se krene drugim putem da se vrate u prvobitno stanje. A reverzibilni proces može krenuti istim putem da se vrati u prvobitno stanje.

Preporučuje se: