Zašto berilij ne reaguje sa vodonikom?
Zašto berilij ne reaguje sa vodonikom?

Video: Zašto berilij ne reaguje sa vodonikom?

Video: Zašto berilij ne reaguje sa vodonikom?
Video: 10 лучших продуктов, которые вы никогда не должны есть снова! 2024, Maj
Anonim

Berilijum ne reaguje direktno sa vodonik za razliku od drugih zemnoalkalnih metala da formira ionski hidrid. To je zbog potencijala oksidacije berilijum je veoma nizak i stoga je nije lako donirati svoje elektrone vodonik.

S obzirom na ovo, zašto berilij ne reaguje sa vodom?

magnezijum (Mg) reaguje sa vodom para da formira magnezijum hidroksid i gas vodonik. Berilijum (Be) je jedini zemnoalkalni metal koji ne reaguje sa vodom . To je zbog njegove male veličine i visoke energije ionizacije u odnosu na ostale elemente u grupi.

Neko se takođe može zapitati kako berilijum reaguje sa drugim elementima? Berilijum reaguje sa kiselinama i sa vodom da bi se formirao vodonik. To reaguje nakratko sa kiseonikom u vazduhu da se formira berilijum oksid (BeO). The berilijum oksid stvara tanku kožicu na površini metala koja sprečava metal reagovanje dalje kiseonikom.

Slično, postavlja se pitanje na šta Berilijum ne reaguje?

Berilijum metal ne reaguje sa vode ili pare, čak i ako se metal zagrije do crvene topline.

Zašto berilij reaguje sa alkalijama?

Berilijum i magnezij formiraju zaštitni sloj od oksida koji se mora probiti za reakcija da se dogodi. Fino usitnjeni magnezijum može se zagrijati do temperature paljenja ako postane vlažan. Berilijum oksid je zaštitniji, ali metal ima mnogo hemijskih sličnosti sa aluminijumom, uključujući i ranjivost na alkalije.

Preporučuje se: