Šta se dešava kada se MgCl2 elektrolizira?
Šta se dešava kada se MgCl2 elektrolizira?

Video: Šta se dešava kada se MgCl2 elektrolizira?

Video: Šta se dešava kada se MgCl2 elektrolizira?
Video: Šta se dešava kada se završi SEPARACIJA kod Blizanačkih Duša 2024, Maj
Anonim

kada MGCL2 je elektroliziran tada se jon MG2+ taloži na anodu, a 2CL- jon se taloži na katodi. 2CL-ion gubi svoja 2 elektrona i postaje CL2(gas). dakle na elektroliza of MGCL2 dobijamo MG i CL2(gas).

Štaviše, šta se dešava kada se magnezijum hlorid elektrolizira?

Još jedna važna upotreba elektroliza je u proizvodnji magnezijum iz morske vode. The magnezijum hlorid zatim se topi i elektrolizira. Slično proizvodnji natrijuma iz rastopljenog natrijuma hlorid , gore, rastopljeni magnezijum se taloži na katodi, dok se gasni hlor oslobađa na anodi.

Drugo, zašto se u elektrolizi ne koristi vodeni rastvor MgCl2? Magnezijum se dobija pomoću elektroliza rastopljenog MgCl2. (A) Vodeni rastvor od nije koristi se u elektrolizi proces jer je standardni redukcijski potencijal veći od potencijala, stoga se preferencijalno smanjuje i ne smanjuje pa se ne dobija.

Shodno tome, šta se dešava kada se rastopljeni magnezijum hlorid elektrolizira?

MgCl2 mora da se zagreje do rastopljeni kako bi provodio električnu energiju. Kada rastopljeni imate Mg2+ i 2Cl- jone. Onda elektroliza razdvaja elemente. Mg2+ se reducira na katodi (-), a Cl- oksidira na anodi (+).

Zašto se joni magnezija mg2+) kreću do negativne elektrode?

The negativno naplaćeno elektroda u elektrolizi je nazvana katoda. Pozitivno napunjen joni se kreću prema katodi. Negativno naplaćeno joni se kreću prema anodi.

Preporučuje se: