Zašto je savremeni periodni sistem raspoređen po atomskom broju?
Zašto je savremeni periodni sistem raspoređen po atomskom broju?

Video: Zašto je savremeni periodni sistem raspoređen po atomskom broju?

Video: Zašto je savremeni periodni sistem raspoređen po atomskom broju?
Video: Domaća zadaća za 8. razred: Hemija - Periodni sistem elemenata 2024, April
Anonim

Zašto je Periodni sistem raspoređen po atomskom broju i ne atomska masa ? Atomski broj je broj protona u jezgru svakog od njih atoma elementa . To broj je jedinstven za svaku element . Atomska masa određuje se broj protona i neutrona zajedno.

Isto tako, da li je periodni sistem uređen po atomskom broju?

The periodni sistem elemenata raspoređuje sve poznate hemijske elemente u informativni niz. Elementi su uređeno s lijeva na desno i odozgo prema dolje po rastućem atomski broj . Redoslijed se općenito poklapa sa povećanjem atomska masa . Redovi se nazivaju periodima.

Drugo, zašto je tabela periodična? To se zove " periodično " jer su elementi poređani u ciklusima ili periodima. S lijeva na desno elementi su poređani u redove na osnovu njihovog atomskog broja (broja protona u njihovom jezgru). Neki stupci se preskaču kako bi se pojavili elementi s istim brojem valencije elektrona da se poredaju na istim stubovima.

Također, zašto je periodni sistem organiziran povećanjem atomskog broja, a ne povećanjem atomske mase?

atomski broj kao osnova za Periodično Zakon Pod pretpostavkom da je bilo grešaka u atomske mase , Mendeljejev je postavio određene elemente ne po redu povećanje atomske mase kako bi se mogli uklopiti u njegove odgovarajuće grupe (slični elementi imaju slična svojstva). periodni sistem.

Šta je atomski maseni broj?

The maseni broj (simbol A, od njemačke riječi Atomgewicht [ atomski težina]), također se naziva atomski maseni broj ili nukleon broj , je ukupno broj protona i neutrona (zajedno poznati kao nukleoni) u an atomski jezgro. The maseni broj je različit za svaki različiti izotop nekog hemijskog elementa.

Preporučuje se: