Šta mislite kako je kohezivna priroda vode povezana s njenim isparavanjem?
Šta mislite kako je kohezivna priroda vode povezana s njenim isparavanjem?

Video: Šta mislite kako je kohezivna priroda vode povezana s njenim isparavanjem?

Video: Šta mislite kako je kohezivna priroda vode povezana s njenim isparavanjem?
Video: КАКИМ БУДЕТ PORTAL 3 2024, Maj
Anonim

Kohezija of vode

Prije nego što se prelije, vode forme a kupolasti oblik iznad oboda stakla. Kohezija odnosi se na privlačenje molekula za druge molekule iste vrste, i vode molekuli imaju jake kohezivan snage zahvaljujući njihov sposobnost stvaranja vodoničnih veza jedna s drugom.

Ovdje, kako kohezija vode utiče na žive organizme?

Kohezija znači vode molekuli se lijepe jedni za druge. Kohezija rezultat vodoničnih veza. Zašto je kohezija of vode važno za živi organizmi ? U biljkama je važno kada vode izvlači se iz korijena jer kohezija dozvoljava vode molekule da se drže zajedno.

Drugo, kako voda prianja na površine? Voda molekule veoma blizu površine povlače se prema dolje i u stranu snažnom kohezijom vode na sebe i snažno prianjanje vode to the površine to je dirljivo. Voda molekule stick jedno drugom na površine , što sprečava da se objekti naslanjaju na površine od potonuća.

U tom smislu, šta je kohezija i adhezija?

To su imenice koje opisuju stanje molekula koji se drže zajedno. Razlika između njih je u tome adhezija odnosi se na prianjanje različitih molekula i kohezija odnosi se na prianjanje sličnih molekula. Kohezija odgovoran je za površinsku napetost, kao što su kapljice vode koje se spajaju na voštanom papiru.

Kako sol utiče na koheziju vode?

The slana voda ima mnogo niže kohezija nego običan vode tako da su njegove privlačne sile manje od obične vode . Površinska napetost povećava kada je sol se dodaje u vode tako da to znači da na eksperiment pada penija najviše utiče vode kohezivne sile.

Preporučuje se: