Šta se dešava kada stavite elodeu u destilovanu vodu?
Šta se dešava kada stavite elodeu u destilovanu vodu?

Video: Šta se dešava kada stavite elodeu u destilovanu vodu?

Video: Šta se dešava kada stavite elodeu u destilovanu vodu?
Video: Napunite Času Običnom Vodom ne Dirajte je 24h i Saznaćete Zašto Vam je Loše u Kući 2024, Maj
Anonim

Destilovana voda nema rastvorenih otopljenih materija to . stoga, vode će se uliti u Elodea ćelije putem osmoze (od vode prelazi sa niske koncentracije otopljene tvari na visoku koncentraciju otopljene tvari), a stanice će postati turgidne kako se protoplazma gura uza zidove stanice.

Takođe se postavlja pitanje šta se dešava kada stavite ćeliju u destilovanu vodu?

Kada biljka ćelija se nalazi u destilovana voda postaje turgidan. To je zato to dobitke vode od hipotonika destilovana voda procesom zvanim osmoza i to uzrokuje biljku ćelije citoplazma da nabubri sve dok to čvrsto pritisne na ćelija zid.

Znajte i šta se dešava sa vodom kada se ćelija elodeje stavi u vodu iz slavine? Dodavanjem slana voda to the Elodea ćelija okoline, učenici će posmatrati proces plazmolize, skupljanje ćelija sadržaja zbog vode gubitak.

Samo tako, šta se dešava kada stavite elodeu u slanu vodu?

Kada je Elodea je stavljen u rastvor soli , vakuole su nestale i protoplazma se udaljila od ćelijskog zida čineći da se čini da su organele skupljene u sredini ćelije. Za takve ćelije se kaže da su plazmolizovane. Stoga, ako to stavljeni u hipertonik reši to izgubio bi vode i smežurati se.

Zašto trebamo staviti kap destilovane vode u pripremu stakalca elodee?

Hloroplasti su širi se po ćeliji i prije otopine soli i nakon stavlja se destilovana voda na slajd . Destilovana voda predstavlja hipotonični rastvor, a ipak ćelije uradi ne pukne zbog ćelijskog zida.

Preporučuje se: