Šta se dešava kada je G 0?
Šta se dešava kada je G 0?

Video: Šta se dešava kada je G 0?

Video: Šta se dešava kada je G 0?
Video: ЛЮБОВЬ С ДОСТАВКОЙ НА ДОМ (2020). Романтическая комедия. Хит 2024, April
Anonim

Kada je Δ G < 0 Delta ext G < 0 Δ G < 0 delta, početni tekst, G , završni tekst, manji je od, 0 , proces je eksergoničan i nastavit će se spontano u smjeru naprijed kako bi se formiralo više proizvoda. To znači da će koncentracije reaktanata i proizvoda ostati konstantne u ravnoteži.

Takođe se postavlja pitanje šta se dešava kada je Delta G nula?

Nepovoljnih reakcija imaju Delta G vrijednosti koje su pozitivne (nazivaju se i endergonske reakcije). Kada je Delta G jer je reakcija nula , za reakciju se kaže da je u ravnoteži. Ravnoteža NE znači jednake koncentracije. Ako je Delta G je nula , nema neto promjene u A i B, jer je sistem u ravnoteži.

Slično, šta se dešava ako je Gibbsova slobodna energija negativna? Gibbsova besplatna energija je izvedena veličina koja spaja dvije velike pokretačke sile u kemijskim i fizičkim procesima, naime promjenu entalpije i promjenu entropije. Ako the slobodna energija je negativna , gledamo promjene entalpije i entropije koje pogoduju procesu i njemu javlja spontano.

Isto tako, da li je reakcija spontana kada je Delta G 0?

Delta G jednaki 0 . Kada delta G je pozitivan, reakcija nije spontano . Kada je negativan, jeste spontano.

Zašto je Gibbsova slobodna energija 0 u ravnoteži?

Gibbsova besplatna energija je mjera koliki je "potencijala" reakcija preostala da učini "nešto". Dakle, ako je slobodna energija je nula, tada je reakcija na ravnoteža , više se ne može raditi. Možda je lakše vidjeti ovo koristeći alternativni oblik the Gibbsova besplatna energija , kao što je ΔG=−TΔS.

Preporučuje se: