Kako znate da li je jednadžba funkcionalna ili ne?
Kako znate da li je jednadžba funkcionalna ili ne?

Video: Kako znate da li je jednadžba funkcionalna ili ne?

Video: Kako znate da li je jednadžba funkcionalna ili ne?
Video: Pronalaženje jednadžbe pravca - 5. dio - Zadane: dvije točke 2024, Maj
Anonim

To je relativno lako utvrditi da li an jednačina je funkcija rješavanjem za y. Kada dat vam je an jednačina i specifičnu vrijednost za x, treba postojati samo jedna odgovarajuća y-vrijednost za to x-vrijednost. Međutim, y2 = x + 5 je ne a funkcija ; ako pretpostavljate to x = 4, zatim y2 = 4 + 5= 9.

Ovdje, kako odrediti funkciju?

Utvrđivanje da li je relacija a funkcija uključuje osiguravanje da za svaki ulaz postoji samo jedan izlaz. Da bi se relacija nazvala a funkcija , svaka X vrijednost mora imati tačno jednu Y vrijednost. X mora imati tačno jednu Y vrijednost.

Štaviše, šta vezu čini funkcijom? A odnos iz skupa X u skup Y naziva se a funkcija ako je svaki element X povezan sa tačno jednim elementom u Y. To jest, dat element x u X, postoji samo jedan element u Y sa kojim je x povezan. Ovo je funkcija pošto je svaki element iz X povezan samo sa jednim elementom u Y.

Jednostavno, kako znate da li je funkcija parna ili neparna?

Zamijenite x sa -x i uporedite rezultat sa f(x). Ako f(-x) = f(x), the funkcija je ravnomjerna . Ako f(-x) = - f(x), the funkcija je odd . Ako f(-x)≠ f(x) i f(-x) ≠ -f(x), funkcija nije ni jedno ni drugo čak niti odd.

Koja je razlika između funkcije i relacije?

Sažetak lekcije A odnos je skup ulaza i izlaza koji su povezani in na neki način. Kada svaki unos u odnosu ima tačno jedan izlaz, odnos se kaže da je a funkcija . Da bi se utvrdilo da li a odnos je funkcija , osiguravamo da nijedan ulaz nema više od jednog izlaza.

Preporučuje se: